Opcje przeglądania

Pyłek Kwiatowy - Pyłek Pszczeli

Pyłek pszczeli to produkt zbierany przez pszczoły miodne głównie z kwiatów roślin owadopylnych. Pyłek zyskał popularność na szeroką skalę w latach 60. XX wieku po badaniach radzieckiego uczonego Zizina. Zbadał on osoby starsze, mające ponad 100 lat i okazało się, że przez większość życia spożywały one pyłek kwiatowy. Inni badacze zainteresowali się tymi wynikami i bliżej zajęli się tą tematyką. Po wielu latach badań wiadomo już, że pyłek kwiatowy nie tylko pozytywnie wpływa na codzienne funkcjonowanie organizmu, ale jest także naturalnym lekarstwem wspomagającym leczenie w wielu chorobach.

Cenne właściwości pyłku różnią się w zależności od tego, z jakich roślin pochodzi. Wiadomo jednak, że niezależnie od źródła, zawiera ok. 200 substancji i biopierwiastków. Pyłek kwiatowy jest bogaty w: węglowodany, białko, tłuszcze, enzymy, hormony (estron, acetylocholina), olejki eteryczne, fitocydy, aminokwasy, sole mineralne, substancje antybiotyczne oraz składniki mineralne. Ponadto zawiera aminokwasy niezbędne dla ludzkiego organizmu oraz substancje posiadające właściwości drażniące i powstrzymujące rozwój pierwotniaków, grzybów oraz drobnoustrojów. 

Codziennie spożywanie pyłku pszczelego dostarczy organizmowi potrzebną dawkę cennych substancji, które wpłyną na zdrowie, witalność i równowagę biologiczną organizmu. Co ciekawe, pyłek kwiatowy w połowie składa się z białka, jest zatem idealnym uzupełnieniem dla wegetarian i osób ograniczających mięso. Aminokwasy zawarte w 100 g pyłku odpowiadają 0,5 kg wołowiny lub 7 jajom. Wystarczy 30 g pyłku kwiatowego dziennie, aby pokryć podstawowe zapotrzebowanie człowieka na aminokwasy.

Pyłek kwiatowy sprzedawany jest w formie tabletek, wysuszonych obnóży, granulatu i mieszaniny z miodem. Dzieciom najlepiej podać zmielony pyłek z sokiem z czarnej porzeczki. Pyłek pszczeli w formie sypkiej lub granulatu zalewamy 1/3 szklanki ostudzonej, przegotowanej wody lub mleka i odstawiamy na kilka godzin. Przed spożyciem osładzamy miodem i dolewamy trochę ciepłej wody (nie więcej niż 40 stopni Celsjusza), aby płyn stał się lepiej przyswajalny. Pyłek kwiatowy w formie płynu pijemy dwa razy dziennie. Rano na czczo oraz wieczorem przed zaśnięciem. Kurację najlepiej przeprowadzić wiosną lub jesienią, jednorazowo powinna trwać od jednego do dwóch miesięcy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium