
Cena
-
od
do
Pyłek pszczeli to produkt zbierany przez pszczoły miodne głównie z kwiatów roślin owadopylnych. Pyłek zyskał popularność na szeroką skalę w latach 60. XX wieku po badaniach radzieckiego uczonego Zizina. Zbadał on osoby starsze, mające ponad 100 lat i okazało się, że przez większość życia spożywały one pyłek kwiatowy. Inni badacze zainteresowali się tymi wynikami i bliżej zajęli się tą tematyką. Po wielu latach badań wiadomo już, że pyłek kwiatowy nie tylko pozytywnie wpływa na codzienne funkcjonowanie organizmu, ale jest także naturalnym lekarstwem wspomagającym leczenie w wielu chorobach.
Cenne właściwości pyłku różnią się w zależności od tego, z jakich roślin pochodzi. Wiadomo jednak, że niezależnie od źródła, zawiera ok. 200 substancji i biopierwiastków. Pyłek kwiatowy jest bogaty w: węglowodany, białko, tłuszcze, enzymy, hormony (estron, acetylocholina), olejki eteryczne, fitocydy, aminokwasy, sole mineralne, substancje antybiotyczne oraz składniki mineralne. Ponadto zawiera aminokwasy niezbędne dla ludzkiego organizmu oraz substancje posiadające właściwości drażniące i powstrzymujące rozwój pierwotniaków, grzybów oraz drobnoustrojów.
Codziennie spożywanie pyłku pszczelego dostarczy organizmowi potrzebną dawkę cennych substancji, które wpłyną na zdrowie, witalność i równowagę biologiczną organizmu. Co ciekawe, pyłek kwiatowy w połowie składa się z białka, jest zatem idealnym uzupełnieniem dla wegetarian i osób ograniczających mięso. Aminokwasy zawarte w 100 g pyłku odpowiadają 0,5 kg wołowiny lub 7 jajom. Wystarczy 30 g pyłku kwiatowego dziennie, aby pokryć podstawowe zapotrzebowanie człowieka na aminokwasy.
Pyłek kwiatowy sprzedawany jest w formie tabletek, wysuszonych obnóży, granulatu i mieszaniny z miodem. Dzieciom najlepiej podać zmielony pyłek z sokiem z czarnej porzeczki. Pyłek pszczeli w formie sypkiej lub granulatu zalewamy 1/3 szklanki ostudzonej, przegotowanej wody lub mleka i odstawiamy na kilka godzin. Przed spożyciem osładzamy miodem i dolewamy trochę ciepłej wody (nie więcej niż 40 stopni Celsjusza), aby płyn stał się lepiej przyswajalny. Pyłek kwiatowy w formie płynu pijemy dwa razy dziennie. Rano na czczo oraz wieczorem przed zaśnięciem. Kurację najlepiej przeprowadzić wiosną lub jesienią, jednorazowo powinna trwać od jednego do dwóch miesięcy.