
Cena
-
od
do
Mleczko pszczele (royal jelly) to wyjątkowa substancja, produkowana przez pszczoły-robotnice. Bogaty skład i właściwości sprawiają, że określane jest jako suplement długowieczności. Najlepszym tego przykładem jest królowa-matka pszczół, która karmiona tą "skarbnicą witamin" potrafi żyć nawet do pięciu lat.
Mleczko składa się głównie z wody (w około 2/3), białka (12%), cukrów (12%), lipidów (6%) i kwasów organicznych (5%). Jest bardzo bogate w mikro- i makroelementy (ponad 20, w tym magnez, żelazo, potas), witaminy (z grupy B oraz C, D, E) i sole mineralne. Bardzo cennym składnikiem mleczka jest białko, które pod względem wartości odżywczej przebija m.in. białko zawarte w mięsie, a ustępuje jedynie białku kurzego jajka.
Mleczko produkowane jest w niewielkich ilościach. Od jednej rodziny - w trakcie trzymiesięcznego sezonu - pozyskuje się około 100 gramów tego produktu.
Mleczko pszczele - właściwości
Bogaty skład sprawia, że mleczko ma wyjątkowo dużo właściwości prozdrowotnych:
- pobudza przemianę materii i procesy odnowy tkanek;
- zwiększa produkcję kolagenu, dzięki czemu opóźnia starzenie skóry, ale też redukuje zmiany skórne takie jak trądzik;
- skraca czas gojenia ran i zapobiega odwapnianiu kości po złamaniach;
- korzystnie wpływa na układ krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi;
- posiada właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze;
- zwiększa objętość krwinek czerwonych i poziom hemoglobiny;
- zwiększa odporność na zakażenia;
- zwiększa działanie kory mózgowej;
- stymuluje centralny układ nerwowy.
Dzięki swojej właściwości odnowy skóry, mleczko pszczele wykorzystywane jest także w kosmetyce - w kremach i balsamach do wszystkich rodzajów cer. Działa tonizująco, normalizuje wydzielanie gruczołów łojowych i poprawia elastyczność skóry.
W naszej ofercie znajduje się mleczko pszczele w dwóch postaciach - naturalne oraz w tabletkach