Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Miody z liofilizowanymi owocami powstały na prośbę naszych Klientów. Wychodząc na przeciw ich oczekiwaniom  oprócz naturalnych miodów, tworzymy dla Was miody z naturalnymi dodatkami. Pytamy naszych Klientów jaki miód chcieliby spróbować, miód z jakimi dodatkami chcieliby posmakować i po niedługim czasie wychodzimy do nich z gotowym produktem. Miody z liofilizowanymi owocami przebojem zdobyły serca naszych Klientów.

Miody z naturalnymi dodatkami to połączenie smaków, witamin i naturalnych, soczystych kolorów. Naturalny miód wielokwiatowy kremowany z naturalnymi owocami liofilizowanymi, to pyszne połączenie smaków i prozdrowotnych właściwości. Miody z dodatkami to istna gradka dla smakoszy, sprawdzą się w kuchni jako dodatki do potraw, deserów czy lodów a także można nimi wzbogacić smak herbaty, porannej szklanki wody z miodem czy owsianki.

Miody z naturalnymi dodatkami

Czym jest liofilizacja?

O liofilizacji możemy powiedzieć w skrócie, że jest to suszenie po zamrożeniu, czyli dojrzały owoc, w najlepszym jego stadium rozwoju jest zrywany i zamrażany, a następnie suszony przy użyciu obniżonego ciśnienia. Usuwa się w ten sposób od 70% do 96% wody z owocówDzięki temu, że tych owoców się nie rozmraża, tylko od razu suszy, owoce zachowują naturalny smak, kolor i maksymalnie dużo właściwości. Takie "odwodnienie" konserwuje, powstrzymuje rozwój mikroorganizmów i zapobiega psuciu się owoców czy żywności. Owoce lub inne dodatki, które dodaje się do miodu muszą być maksymalnie wysuszone, by miód się nie zepsuł. Miód nie znosi wilgoci, w kontakcie z wodą po prostu skiśnie. Dlatego też wszelkie dodatki do miodów muszą być maksymalnie odwodnione, a nic nie zrobi tego lepiej niż liofilizacja. 

Co wyróżnia miody z liofilizowanymi owocami?

Miody owocowe przede wszystkim kuszą piękną barwą, która jest charakterystyczna dla dodanego do nich owocu, ponieważ proces liofilizacji nie pozbawia owoców ich naturalnego koloru. Miód cytrynowy i imbirowy mają słoneczny, jasno-żółty kolor, miód malinowy czy żurawinowy mają przepiękną czerwoną barwę, a od miodów z borówką czy z czarną porzeczką nie można oderwać oczu, ich soczysty ciemnoczerwony kolor sprawia, że masz ochotę wyjadać go wprost ze słoika. 
To co wyróżnia miody owocowe, to oczywiście również smak, który także uzależniony jest od dodanych do miodu owoców lub innych naturalnych dodatków. Oprócz barwy i smaku miodów z dodatkami warto się pochylić nad właściwościami tych połączeń. Naturalny miód wielokwiatowy zyskał dodatkowe właściwości domieszanych do niego naturalnych liofilizowanych dodatków/owoców. Miód jak wiemy zdrowy jest sam w sobie, a wzbogacony owocami lub innymi naturalnymi dodatkami zyskuje dodatkowe właściwości i smak.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium