Pyłek pszczeli- pyłek kwiatowy 1 kg
Opis
PYŁEK PSZCZELI KWIATOWY 1kg
Pyłek pszczeli zbierany jest przez pszczoły z kwiatów różnych gatunków roślin. Posiada postać małych kuleczek, które przenoszone są do ula. Tam, zmieszane z innymi składnikami naturalnymi, służą do karmienia młodych owadów, stając się przy okazji rezerwuarem białka dla wszystkich mieszkańców ula. Każda kulka składa się z kilkudziesięciu tysięcy cząsteczek pochodzących między innymi z roślin leczniczych. Z tego powodu pyłek pszczeli jest coraz bardziej docenianym środkiem prozdrowotnym.
Pyłek pszczeli posiada najczęściej kolor żółty w różnych odcieniach, ale może także przyjmować barwę pomarańczową, fioletową lub nawet czarną. Najwyższą wartość ma pyłek pozyskiwany z wierzby, wrzosu, koniczyny, gorczycy oraz z drzew owocowych. Zapach pyłku jest bardzo charakterystyczny, miodowo-kwiatowy. Posiada przyjemny smak: słodkawy z nutą goryczy, czasami lekko piekący.
Pyłek pszczeli zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz prowitaminę A. Jego podstawowym składnikiem są węglowodany, białko oraz lipidy. Ich ilość zależna jest od charakterystyki terenu, na którym pracują pszczoły.
SKŁAD, WŁAŚCIWOŚCI I STOSOWANIE PYŁKU PSZCZELEGO
Skład pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli pochodzi z różnych roślin, więc różni się swoim składem. Zawiera ok. 200 substancji i biopierwiastków. Jest bogaty w białko, węglowodany, tłuszcze, aminokwasy, enzymy, hormony, składniki mineralne, aminokwasy (w tym niewytwarzane przez organizm). Pyłek kwiatowy posiada sole mineralne, a także substancje antybiotyczne, hormony (estron, acetylocholina), substancje wzrostowe, olejki eteryczne, fitocydy. Nawet niewielka ilość pyłku zapewnia organizmowi codzienną dawkę niezbędnych witamin, biopierwiastków, aminokwasów, hormonów, mikroelementów, które mają wpływ na utrzymanie równowagi biologicznej organizmu. Pyłek składa się w 50% z białka, dlatego też stanowi wartościowy pokarm zarówno dla wegetarian, jak i osób spożywających mniej mięsa.
Zawartość:
Witamina B6: |
0,90 mg |
Białko: |
22 g |
Biotyna: |
0,0064 mg |
Kwas nikotynowy: |
4,80 mg |
Cukry: |
34 g |
Kwas pantotenowy: |
0,32 mg |
Prowitamina A: |
18 mg |
Kwas foliowy: |
0,30 mg |
Witamina E: |
3,20 mg |
Wapń: |
120 mg |
Witamina C: |
20 mg |
Żelazo: |
9,20 mg |
Tiamina: |
0,92 mg |
Magnez: |
77,50 mg |
Ryboflawina: |
0,54 mg |
Cynk: |
6,50 mg |
Tłuszcz: |
12 g |
Właściwości lecznicze
Pyłek kwiatowy posiada wiele właściwości leczniczych. Pomocny jest w następujących dolegliwościach:
Niedokrwistość – pyłek pszczeli jest cennym środkiem w zwalczaniu niedokrwistości zwłaszcza u dzieci. Pobudza układ krwiotwórczy do wytwarzania hemoglobiny i czerwonych ciałek nawet w przypadkach, w których nie skutkowały preparaty zawierające żelazo.Przewlekłe zapalenie wątroby - zarówno na tle bakteryjnym, jak i wirusowym. Pyłek pszczeli wpływa na rozkład obumarłych komórek i martwych mikroorganizmów, osłania wątrobę, reguluje jej pracę, obniża poziom bilirubiny, ochrania komórki wątrobowe przed działaniem czynników toksycznych. Sprawdza się w leczeniu ostrego i przewlekłego zapalenia wątroby, jej uszkodzeń - zarówno pourazowych, jak i toksycznych. Potrafi zahamować proces zapalny, martwicę i stłuszczenie komórek wątrobowych. Wskazane jest zażywanie pyłku przez osoby, które stosują leki przeciwreumatyczne.
Zaburzenia procesów przemiany materii - pyłek kwiatowy poprawia pracę błony śluzowej żołądka, reguluje przemianę materii, przeciwdziała nadwadze i niedowadze. Leczy ostre zaparcia, łagodzi uporczywe biegunki, pomaga w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniach wrzodziejącego jelita grubego. Pyłek pszczeli zawiera antybiotyki hamujące rozwój bakterii, działa w zakażeniach wirusowych i bakteryjnych, niszczy szkodliwe mikroorganizmy np. salmonellę.
Osłabiony system odpornościowy - dzięki zawartości biopierwiastków i witamin w odpowiednich proporcjach jest cennym środkiem wzmacniającym, dobrze wypróbowanym w profilaktyce chorób wynikających z niedoboru bioelementów oraz skażenia powietrza, wody i pożywienia. Pyłek kwiatowy uchodzi za doskonałą odżywkę ogólnoustrojową, rekonwalescentom pozwala szybciej wrócić do pełni sił.
Zaburzenia wzrostu.
Podwyższony poziom cholesterolu - pyłek kwiatowy obniża poziom cholesterolu i hamuje zlepianie się płytek krwi. Pomaga w stanach pozawałowych, zaburzeniach krążenia obwodowego, nadciśnieniu tętniczym i miażdżycy naczyń wieńcowych serca.
Stany napięcia nerwowego - przyjmowanie pyłku wzmacnia układ nerwowy, obniża stany napięcia i pobudzenia psychoruchowego, poprawia samopoczucie, działa uspakajająco. Pyłek pszczeli jest więc zalecany zwłaszcza w chorobach psychicznych, zaburzeniach starczych, nerwicach, stanach wyczerpania psychicznego. Wzmacniając produkcję endorfin w mózgu pomaga w leczeniu depresji, wspomaga działanie leków przeciwdepresyjnych, pozwala na zastosowanie ich zmniejszonych dawek. Redukuje objawy niepożądane leków antydepresyjnych i podtrzymuje pacjenta w dobrej kondycji po ich odstawieniu.
Problemy z pamięcią i koncentracją - pyłek pszczeli pobudza zamierające komórki, poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, poprawia sprawność umysłową i koncentrację, ułatwia przyswajanie wiadomości, poprawia pamięć. Szczególnie dobre wyniki leczenia pyłkiem obserwuje się u osób starszych, u których spadek sił życiowych i depresje uzależnione są bardziej od wieku niż od czynników środowiskowych. Pyłek pomaga przywracać sprawność w przypadkach wczesnego starzenia się. Sprzyja długowieczności.
Choroby narządu wzroku - zastosowanie pyłku kwiatowego korzystnie działa w zapaleniach siatkówki, rogówki, spojówek. Kuracja pyłkowa pobudza rozwój nerwu wzrokowego u dzieci. Osoby zażywające pyłek kwiatowy zauważają poprawę widzenia i ostrości wzroku.
Pyłkowa kuracja zalecana jest też u dzieci rachitycznych, z opóźnieniami rozwoju umysłowego i wzrostu.
Zmiany zapalne i przerostowe gruczołu krokowego (prostata) - pyłek podawany w początkowym stadium zapalenia przerostu prostaty powstrzymuje chorobę, zmniejsza rozmiary gruczołu, łagodzi ból przy oddawaniu moczu, likwiduje jego zaleganie, wzmacnia pęcherz moczowy. Uważa się, że przyjmowanie przez mężczyzn po czterdziestce 15 g pyłku (1,5 łyżeczki) dziennie może zapobiegać zmianom w gruczole krokowym.
Choroba alkoholowa - pyłek pszczeli uzupełnia wywołane alkoholem niedobory białek, witamin, biopierwiastków. Skutecznie łagodzi męczące, przykre i trudne do zniesienia skutki odstawienia alkoholu. Stosowany przez dłuższy czas, nawet w niewielkich dawkach, pozwala złagodzić, skrócić, a nawet wyeliminować objawy abstynencji.
Cukrzyca - u diabetyków już po dwutygodniowej kuracji, w czasie której używano 30 g pyłku dziennie, ilość cukru w moczu zmniejszyła się ośmiokrotnie.
Inne dolegliwości: bóle mięśni i kręgosłupa, chroniczne zmęczenie, depresja nerwicowa, dysleksja u dzieci, dystrofia mięśniowa, jadłowstręt psychiczny, łysienie, siwienie włosów, łuszczyca, marskość wątroby, nadczynność tarczycy, ropne procesy wokół zębów, stwardnienie rozsiane, szkarlatyna, zapalenie zatok, zaburzenia seksualne, niepłodność męska, osłabienie popędu płciowego.
Dawkowanie pyłku pszczelego - leczniczo:
Dorośli: |
30 – 40 g |
Dzieci od 3 do 5 lat: |
ok 10g |
Dzieci do 12 lat: |
15 g |
Pyłek kwiatowy spożywa się 3 razy dziennie, pół godziny przed jedzeniem, albo przyjmuje się całą dawkę rano przed śniadaniem. Lecznicze zastosowanie pyłku powinno być poprzedzone dokładną diagnozą przeprowadzoną pod kierunkiem lekarza znającego działanie produktów pszczelich. Nieodzowna jest kontrola, zwłaszcza w kuracji kobiet ciężarnych, dzieci poniżej 3 roku życia, młodzieży w wieku rozwojowym oraz osób w okresie klimakterium.
Dawkowanie pyłku pszczelego - profilaktycznie:
Należy spożywać 20 g pyłku dziennie. Według zachodniej literatury zwiększenie dawki do 4 łyżeczek pyłku dziennie zalecane jest rekonwalescentom, szczególnie po leczeniu antybiotykami, ludziom starszym, osobom wycieńczonym fizycznie i nerwowo. Profilaktyczną kurację pyłkową zaleca się dwa razy w roku przez 30 – 60 dni, najlepiej wiosną i jesienią. Przerwa w kuracjach powinna trwać 3 miesiące. Są też zwolennicy kontynuowania kuracji pyłkowej bez przerw.
Stosowanie
Pyłek kwiatowy nierozdrobniony i dokładnie żuty przed połknięciem jest wykorzystywany przez organizm tylko w około 10-15%. Po rozdrobnieniu mechanicznym lub napęcznieniu i pęknięciu ziaren, dostępność składników biologicznych pyłku wzrasta od 60 do 80%.
W celu zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłku rozdrabnia się przez zmielenie lub poddaje działaniu ciepłej wody. W środowisku wodnym pęcznieją i po 2-3 godzinach pękają uwalniając swoją zawartość. Często tak przygotowany pyłek nosi nazwę enzymatycznego. Do tego celu stosuje się także mleko, soki owocowe i warzywne. Można też pyłek kwiatowy mieszać z masłem, konfiturą, marmoladą, musem jabłkowym, twarogiem, musli czy papką owsianą.
Osobom, które muszą być odżywiane sztucznie, roztwór pyłku w wodzie wprowadza się bezpośrednio do żołądka lub jelita cienkiego. Kurację pyłkową można łączyć z zażywaniem leków farmaceutycznych.
Źródło: Quelle: „Co może miód - Was kann der Honig” von Helena Noskowicz – Bieroniowa
Wartość odżywcza:
w przeliczeniu na 100g obnóży pyłkowych: 1400 kJ (340 kcal)
Uwaga:
- Unikać dodawania do płynów o temperaturze wyższej od 45°C.
- Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym i chłodnym (+5°C).
Waga:
1000g
ZBIÓR: 2023
PN 88/A 77626
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.